Fortsätt till huvudinnehåll

Här är de fem främsta anledningarna till att köpa LG G6!

Denna artikel må låta sponsrad av LG, något den inte är. Jag är bara så imponerad över LG G6 då telefonen fått väldigt goda omdömen hittills. LG ser verkligen ut att lyfta sig från botten till toppen. Här kommer de fem främsta argumenteten för varför jag skulle gått och köpt telefonen!

Bilder: LG

Skärmen

 LG G6 har fått en 5,7 tumsskärm med upplösningen 1440 x 2880 pixlar, en upplösning som med tekniska termer kallas för Quad HD+. Det häftigaste är dock inte skärmupplösningen, utan skärmformatet. LG G6 är världens första telefon med skärmformatet 18:9, vilket innebär att telefonen är dubbelt så hög som den är bred. LG har arbetat hårt med att optimera sitt gränssnitt Optimus UX 6.0 efter detta genom att bland annat optimera kamera-appen så man i realtid kan se de bilder man tar med telefonen. På grund av sitt format så kan videos samt icke-optimerade appar få ”sorgkanter” på ovan- och undersidan av displayen, bland annat Netflix har meddelat att man arbetar på att optimera sitt material till 18:9 format. När en tillverkare kommer på en bra ide brukar andra tillverkare också hänga på. Jag tror att 18:9 kan bli mer standard om några år än 16:9!

LG använder sig av en IPS-panel i G6, och precis som tidigare år ser det ut som att gjort ett riktigt bra jobb även med denna års upplaga av mobiltelefon. Lite synd är det att LG inte valt att satsa på OLED. Om man skulle gjort det så skulle det betyda att G6 däremot skulle bli en betydligt dyrare smartphone.

Designen

 LG har gått från fejkmetall till äkta metall! Det är en stor nyhet om man kollar på telefonens ram. LG G6 har fått en ram i metall då den ska kunna erbjuda en så solid kvalitetskänsla som möjligt. Telefonens huvudnummer är dess framsida. LG är den tredje tillverkaren i världen som satsar på en framsida nästan täckt av hela skärmen (något LG kallar för Full Vision). LG G6 har en screen to body ratio på hela 80%, att jämföra med en iPhone 7 Plus som har en screen to body ratio på 68%. LG har tillsammans med flera på YouTube sagt att G6 ska vara lätt att hantera med en hand, trots att mobilen har fått en stor display.


LG G6 (vänster) VS iPhone 7 Plus (höger) bild: Androidenheter
Telefonen är också IP68-certificerad, något som innebär att man kan ha telefonen i vattnet på en och en halv meters djup i 30 minuter. En funktion som kanske inte låter sådär jätteimponerade men som kan rädda telefonen om den åker i vattnet. Telefonens baksida är gjord i glas, något det finns både för och nackdelar med. Det positiva är att G6 (äntligen) stödjer trådlös laddning. Det negativa är att glas är ett material som spricker lätt. Däremot har LG utrustat G6 med Cornings GorillaGlas 5 på baksidan, något som förhoppningsvis innebär att telefonen inte spricker i första taget! Det återstår däremot att se!

Kamerorna

LG G6 har fått två 13 megapixel-sensorer placerade på sin baksida. Den primära sensorn har fått ett bländaravtal på f/1.8 medans den sekundära sensorn fått ett bländartal på f/2.2. Kamerorna i G6 kan skapa en häftig vidvinkelseffekt i 135 grader. Dagens smartphones har ofta svårt att fotografera mindre rum, men med av vidvinkelfunktionen i G6 ska detta vara en baggis. Jag testade funktionen när jag testade LG G5, en funktion som fungerade otroligt bra och dessutom var riktigt användbar i många situationer.





Den främre kameran i LG G6 har blivit nedgraderad från tidigare 8 megapixlar (i G5) till nuvarande 5 megapixlar. Många tillverkare har börjat trappa ner antalet megapixlar i sina telefoner då man (äntligen) upptäckt att det inte är antalet megapixlar som spelar störst roll. LG G5:s främre kamera hade ett bländartal på f/2.0, att jämföra med LG G6:s främre kamera som har bländartalet f/2.2. Att dra ned antalet megapixlar känns helt okej, men att dra ned bländaravtalet känns som ett konstigt beslut av LG.

Prestandan/optimeringen
 

Jag vet att LG G6 inte fått den nyaste processorn från Qualcomm, utan istället fått Qualcomms näst bästa processor (Snapdragon 821) tillsammans med 4 GB RAM. LG G6 är inget prestandamonster på pappret. Faktum är att telefonens hårdvara är en bråkdel i hur snabb LG G6 kan vara. Apple iPhone 7 och 7 Plus ligger fortfarande högst i benchmarks, trots att telefonerna har hälften så mycket RAM som många Androidtelefoner. Om man ska få till en snabb smartphone så gäller det att optimera mjukvaran bra. Det är något LG ser ut att ha lyckats göra med UX 6.0 i G6. LG G6 ser till exempel ut att ha fått en mycket snabb fingeravtrycksläsare (från svenska Fingerprint Cards, modell FPC1035) samt ett mycket rappt gränssnitt!


Priset

LG har ännu inte släppt några prisuppgifter för telefonen, men den senaste källan menar på att G6 kommer kosta 700 euro, något som skulle motsvara 7000 svenska kronor. LG G6 kommer med allra största sannolikhet bli billigare än både Xperia XZ Premium och Samsung Galaxy S8!