Fortsätt till huvudinnehåll

Recension av Samsung Gear S2

Samsung lanserade under 2014 smartklockan Gear S. Många höjde på ögonbrynen då den dels var ganska stor, men hade en plats för ett SIM-kort. Men klockan såg lite små trist ut med sin rektangulära design och de i kombination med att den var ganska stor fick inget bra rykte.

När Samsung däremot lanserade Gear S2 så fick många en wow-känsla eftersom att Samsung för första gången lyckats göra en smartklocka som liknar ett klassiskt armbandsur. Gear S2 finns i två modeller, Gear S2 Classic som ska likna en vanlig klockan (det är den vi har i testet) med en boett som är av den lyxigare varianten än vanliga Gear S2an, samt även att Gear S2 Classic bjuder på ett löstagbart 20 mm armband i äkta läder.



Om vi går över till den vanliga Gear S2an så är den mer inriktad till träning, då den har ett armband i någon slags gummi, som antingen går att få i svart eller vitt som standardutförande, och för att byta ut detta armband till ett nytt så behövs något av Samsungs egna armband, vilket är en klar nackdel mot Gear S2 Classics armband.
Vi tycker att det känns som att Samsung har tänkt igenom sina designval riktigt bra och faktum är att vi tycker att Gear S2 är den snyggaste smarta klockan tillsammans med Huawei Watch på marknaden. Det vi dock skulle ha önskat är att klockan skulle funnits i fler modeller storleksmässigt . Eftersom att vi tycker att Gear S2 känns som att den är lite för liten. Vi skulle uppskata om Samsung tog och anammade Motorola och gjorde en större och en mindre modell av klockan. Detta också eftersom att skärmen på 1,2" känns lite väl smått.





Samsung har varit nytänkande när man gjort Gear S2 och satt dit ett roterande hjul runt den cirkulära skärmen. Vi tycker att det var en väldigt bra ide av Samsung och nu i efterhand så kan vi fråga oss varför ingen annan tillverkare har gjort samma sak fast tidigare? Kanske är det för att de flesta smartklockorna på marknaden kör Android Wear, och att Android Wear inte då är anpassat för ha ett roterande hjul. Detta leder oss in på nästa punkt. Samsung har valt bort Android Wear för att istället satsa på sitt egna Linux baserade system Tizen, som de kört i alla deras smarta klockor på senare år som släppts i Sverige. Vi upplever att allt flyter på väldigt bra i systemet när man skrollar runt bland olika appar och widgets. På Gear S2 så kan man lägga till olika widgets precis som på en Android-mobil, en widget som vi gillar är en som du kan styra musiken från till din smartphone. Med Gear S2 så kommer det en del urtavlor förinstallerat, men det finns även tillgång till att hämta hem fler urtavlor. De urtavlorna som finns går också att anpassa med bland annat bakgrund och hur visarna ska se ut. Allt i Gear S2 gränssnitt är anpassat till den runda skärmen och det roterbara hjulet. Allt bokstavligen flyger fram genom systemet, det är en riktigt snabb och trevlig klocka. Nackdelen med att den kör Tizen blir att det är väldigt begränsat med appar till klockan.
I en statistik lista så visade det sig att Tizen ungefär hade 1000 appar, Android Wear 5000 appar och Apple Watch 10000 appar.

Ingen tidigare Samsung-klocka har fungerat med andra telefoner än Samsungs egna, vilket vi tycker har varit väldigt synd att ett så stort företag som Samsung trilskades med att låsa sina smarta klockor. Lyckligtvis så gäller detta inte Gear S2 då Samsung nu släppt på spärren. Gear S2 fungerar nu med alla Android mobiler som kör Android 4.0 och 1,5 GB RAM samt till iPhone "senare" i sommar enligt Samsung själva.

Samsung Gear S2s laddning sker trådlöst via en docka som  Samsung skickar med i förpackningen som självklart är speciellt anpassad efter Gear S2ans form.



Vi kan inte annat en rekommendera Gear S2. Äntligen så känns det som att Samsung verkligen tänkt till fullt ut när de gjort denna smartklocka, förutom att den skulle kunna funnits i en större modell också. Det enda som egentligen skulle avskräcka från ett köp är prislappen. Gear S2 går loss på 3490 kronor och Gear S2 Classic på 3990 kronor.